NieuwsMagazine

Thema-avond: goede Agile voornemens

Door: Gerben de la Rambelje
Auteur: Fred Steenbergen  ● suzefred@gmail.com
Fred Steenbergen - Agile Thema-avondDe periode tussen Kerst en Oud en Nieuw was ik vrij, een mooi moment om weer even terug en vooruit te kijken. En daarmee is het ook weer de tijd van de goede voornemens.
 
Zelf heb ik er nog wel een paar en één ervan heeft te maken met Kennisdeling.
 
Ik heb tot nu toe veel geleerd in mijn leven en ik merk steeds vaker dat ik soms ten onrechte denk dat het zaken zijn ‘die iedereen toch kan?’. En door die constatering besef ik dat misschien ook de tijd komt om niet alleen kennis te halen, maar deze ook te gaan brengen, om eens wat vaker mijn kennis en kunde te delen met anderen. Op welk gebied dan ook.
 
Eén daarvan is op het gebied van testen en daarmee kom ik automatisch uit op TestNet. Dat is namelijk de plek waar testers bij elkaar komen en eenieder kan leren van de ander.
 
Afgelopen 14 januari gaf de werkgroep Agile, de werkgroep waar ik onderdeel van uitmaak, een presentatie. Een presentatie die we ‘Goede Agile Voornemens’ hebben genoemd. Via drie sketches lieten we het publiek genieten van een aantal organisaties die elk in een andere fase van Agile zitten. De eerste doet aan Agile in-name-only, ‘we willen wel, maar weten niet precies hoe’, de tweede is al een stuk verder en bij de derde is het allemaal al ‘gesneden koek’.
 
Via een aantal rollenspellen werden de situaties geschetst en werd het publiek gevraagd wat opviel. De hoop was dat punten die we er bewust ingestopt hadden ook echt zouden opvallen. Op de vraag of iemand de situatie herkende, werd er éénstemmig geknikt, gevolgd door een perfecte ‘Helaas wel!”. Veel, zo niet alle van de (verbeter)punten werden ook inderdaad gevonden. Het was lekker interactief en er kwamen leuke vragen uit het publiek die door ons, maar ook door anderen vanuit het publiek beantwoord konden worden.
Fred Steenbergen - Agile Thema-avond
 
Na de terugkoppeling op de sketch bracht steeds iemand van onze groep een zogeheten ‘juicy-talk’, even een luchtig stukje praktijkervaring. Hier kwam één van mijn voornemens van dit jaar om de hoek kijken, voor ‘de klas’ staan en mijn ervaring overbrengen op een publiek. En was ik al blij geweest met een opkomst van een stuk of 20 à 30 aanwezigen, we werden positief verrast door het bezoek van zo’n 80 man! Voor mij is dat de kracht van TestNet of van de vakgroepen van TestNet. Je kunt er veel leren, maar je kunt met je kennis ook anderen helpen. En je leert niet alleen vakinhoudelijk, ook qua soft skills kan je er veel van leren. Door bijvoorbeeld eens voor het publiek te gaan staan in plaats van erin plaats te nemen.
 
Misschien was dat voor mij nog wel het meest waardevolle aspect van de avond en het smaakt naar meer! 2016, een mooi jaar om goede voornemens te realiseren.
 
Wat zijn jullie goede voornemens voor dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *