NieuwsMagazine

TestNet Noord Kwaliteitsregie – verslag thema-avond 4 juni 2013

Auteur: Gerben Braakman ● G.Braakman@B-Qa.nl
Gerben BraakmanTijdens het najaarsevenement 2009 is het onderwerp ‘Regievoering bij multi vendor (test)projecten’ behandeld, waaruit een werkgroep ‘Testregie’ is ontstaan. Als metafoor voor dit onderwerp is gekozen voor een giraffe: met de poten in de modder en toch met voldoende overzicht. Na maanden ploeteren en discussiëren is iets moois ontwikkeld, een white paper met de titel ‘De Kwaliteitsregisseur’, uitgegeven door TestNet en gelanceerd op het najaarsevenement 2011.
Als aanvulling hierop zijn op 11 en 12 december 2012 twee boeken uitgegeven, waarover op de thema-avond Noord van 4 juni 2013 een presentatie is verzorgd door twee auteurs, Rik Marselis en Jos van Rooyen. Allereerst vertellen beide heren iets over hun boek, waarna de avond interactief wordt vervolgd met een aantal prikkelende statements.
Hoewel bij veel organisaties het onderwerp ‘regievoering’  wel op de agenda staat, is de groep in Heerenveen een zeer select clubje. Is het de avondvierdaagse of het mooie weer dat hieraan debet is? Laten we als testers in het Noorden ervoor zorgen dat Heerenveen wel op de kaart blijft staan voor TestNet bijeenkomsten!
Als eerste geeft Rik een korte samenvatting van het boek ‘Quality Supervision’.  De basis van het verbeteren van de kwaliteit is een brede scope, vanaf het ontwerp tot en met de implementatie, veel meer dus dan alleen testen.  Een naam om in het kader van veranderkunde te onthouden is Léon de Caluwé, die interessante ideeën heeft vastgelegd in verschillende uitgaven.
Daarna heeft ook Jos een levendige presentatie gegeven over de roman genaamd ‘Regie van kwaliteit (Als je snel wilt zijn, moet je het goed doen)’. Vanuit zijn ervaring vertelt Jos over de projecten die zonder businesscase of duidelijke strategie worden opgestart, waarna ze halverwege stranden door gebrek aan eisen of onzinnige eisen. Beter twee dagen van tevoren denken dan twintig dagen achteraf repareren! Jos vertelt verder over het hoe en waarom van wijzigingen in proces en organisatie. De functie en eigenschappen van een goede kwaliteitsmanager worden uitgelicht. Voor meer informatie kun je terecht op www.regievankwaliteit.nl.
Beide boeken bieden goede handvatten om de rol van kwaliteits- (of test-)regisseur op een goede manier in te richten; goed dus om op je leeslijst te zetten!
Na afloop van de boekpresentaties ontstond door de prikkelende stellingen een levendige discussie. Het blijkt nog niet zo gemakkelijk om als organisatie te leren van fouten in projecten. Ook de invulling van de rol van kwaliteitsregisseur kan op verschillende manieren gedaan worden. Nog veel te ontginnen en verder te implementeren …
Al met al een nuttige en entertainende avond. Dank aan de sprekers en organisatie!

Thema-avond Noord Regievoering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *