NieuwsMagazine

Video: Is your favorite game finite or infinite?

Redactie: Rob van Steenbergen

Het TestNet najaarsevenement dit jaar was volledig online om de bekende redenen. Het voordeel hiervan is dat alles is opgenomen en dus ook nog even rustig later te bekijken.

We geven elke week een videopresentatie vrij van het najaarsevenement.

Is your favorite game finite or infinite?

Spreker: Marcel Kwakernaak

Er zijn ten minste twee soorten games, de Finite en de Infinite game. De meeste games die we kennen zijn finite.

Ze worden gespeeld volgens afgesproken regels, resultaten zijn meetbaar en kunnen aan buitenstaanders worden gedemonstreerd.
Infinite games zijn fundamenteel anders. De spelregels staan niet vast, resultaten zijn niet meetbaar, er zijn geen buitenstaanders, alleen maar deelnemers. De Finite games worden gespeeld om te scoren en te winnen, de infinite games worden gespeeld om te verbeteren en om bestaansrecht.

Projectteams spelen finite games.
Ze kennen guidelines, project stages, requirements, budgetten, milestone planningen en deliverables. Projecten kunnen slagen of falen ten opzichte van gestelde doelen en de opbrengsten/kosten ratio (ROI) kan worden gemeten. Agile teams spelen finite games.
Ze kennen guidelines, rituals, user story’s, storypoints, sprints, roadmaps en releases. Sprints kunnen slagen of falen ten opzichte van de sprintgoal en de opbrengsten/kosten ratio (ROI) kan worden gemeten.
Het wordt hoog tijd om het spel de spelregels te veranderen van finite naar infinite. Agile teams hebben daarvoor alle mogelijkheden in huis en DevOps teams nog meer, maar ze moeten wel de klant actief bij het spel betrekken, een open mind hebben voor onconventionele oplossingen en minder focussen op het scoren van punten.
Value Driven Development is een infinite game dat begint met de end-user in mind, alleen het steeds weer vinden van de meest waardevolle volgende stap belangrijk is en waarbij (lastig meetbare) progressie zoals user value en tevredenheid voorop staan.

Ironisch genoeg is het benadrukken van het belang van business value fnuikend voor de creatie ervan. Die bedrijven en teams die de guts hebben om the infinite game te spelen en meetbare resultaten loslaten zullen waarschijnlijk de duurzame gunst van de klant winnen en de competitie verslaan.

Game over!

https://youtu.be/uuhCNktx2GQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *