NieuwsMagazine

Testen in de praktijk – verslag thema-avond 24 juni 2013

Auteur: Bas Klessens ● bas.klessens@cgi.com
bas_klessens2Testen in de praktijk’ was het thema van de TestNet avond van 24 juni in het NBC te Nieuwegein. Twee presentaties stonden er op het programma: Klaas van de Gevel over ‘Agile Roadblocks’ en Sander Mol met ‘Simpel testen in een Middelgroot bedrijf’
Na het nuttigen van een heerlijke warme maaltijd nestelden bijna zeventig TestNetters zich in de zaal en beet Klaas van de Gevel het spits af met zijn presentatie. Hij heeft een zeer interessante visie op Agile testen, opgedaan vanuit ervaringen tijdens zijn loopbaan. In zijn presentatie illustreerde hij hoe er gedistribueerd gewerkt kan worden als het project verdeeld is over twee locaties, bijvoorbeeld Nederland en India en wat daar dan de noodzakelijke voorwaarde voor is: goede, heldere communicatie.
Daarnaast gaf hij zijn visie over wat een agile tester als bagage dient te hebben om zijn werk goed te kunnen uitvoeren: begrijpend kunnen lezen van programmacode, uitvoeren van exploratory testing en error guessing en goede kennis van het wanneer en hoe loggen van bevindingen. Dit onderwerp over de benodigde bagage van de tester, zorgde voor een levendige discussie met de aanwezigen, aangezien de meningen hierover behoorlijk uiteenliepen.
Tenslotte gaf Klaas aan hoe een team zich effectiever kan gedragen door de verbeterpunten te onderzoeken en te bespreken. Hierdoor wordt de werkwijze continu verbeterd en daarmee ook het product.
Agile Roadblocks
Na de pauze vertelde Sander Mol hoe je, met zijn compactere versie van TMap, organisaties, waar testen nog niet heel ver ontwikkeld is, kan helpen om gestructureerd te testen op een simpele manier. Hij vertelde op een levendige wijze hoe hij op basis van TMap zijn eenvoudige en compactere testaanpak versie heeft ontwikkeld en ingevoerd bij Meeùs.
Simpen testenHij ontwikkelde tevens bijbehorende praktische trainingen en templates. Door deze compactere versie van de TMap testaanpak kan binnen Meeuws gestructureerd worden getest en kan hij doorlopend op een eenvoudige wijze inzicht geven in kwaliteit en risico’s. Hij gaat hierbij uit van een verkorte lijst van zeven kwaliteitsattributen. Sander werkt nog steeds aan verdere optimalisatie en uitbouw van zijn testaanpak.
Wil je meer weten over zijn testaanpak, kijk op de website www.simpeltesten.nu. Sander nodigt iedereen uit om reacties, feedback en verbeteringen door te geven.
Wil je de presentaties nog eens bekijken, die staan in de bibliotheek van TestNet. Ook de foto’s staan online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *