NieuwsMagazine

Riks column: AI zorgt voor het einde van de mens als tester…

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence – AI) kan voor van alles en nog wat gebruikt worden. En het kan allerlei werk van mensen overnemen. Ook voor testwerk kan AI toegepast worden. En nu vrezen sommige mensen dat dit het einde is van de mens als tester. Zal dat gebeuren?

Twee jaar geleden schreven Sander Mol en ik een artikel over zelfexplorerende testrobots. We kregen nogal wat reacties en vooral veel interesse. Dat was de aanleiding om de TestNet-werkgroep “testen met AI” op te richten. Met de leden van deze werkgroep hebben we onderzocht welke testtools met AI er op dit moment zijn. En dat is eigenlijk al best een hele lijst. Sommige zijn heel slimme tools, bij andere is het enige AI dat eraan zit de letters op de doos.

Maar gaan die tools op korte termijn de mens als tester vervangen? Ik denk gedeeltelijk, maar zeker niet helemaal. Om diverse redenen. Ten eerste zijn de AI-gedreven testtools van nu nog niet zo heel erg slim. Ze kunnen een klein deel van het testwerk overnemen, maar zeker niet alles.

De werkgroep “testen met AI” heeft een omvangrijk whitepaper geschreven. Daarin staat uitgewerkt welke testtaken er allemaal zijn en in welke mate AI-gedreven testtools daarbij op dit moment of in de toekomst kunnen ondersteunen. Je kunt je vast wel voorstellen dat het automatisch laten uitvoeren van een testgeval makkelijker is dan het analyseren van een bevinding en suggereren van een mogelijke oorzaak. Om helemaal nog maar niet te spreken van het opstellen van een master testplan of een weloverwogen testrapport. Verder beschrijft de whitepaper welke testtools er op dit moment zijn en in hoeverre daarmee zinvolle testtaken kunnen worden gedaan.

Wil je de whitepaper lezen, download het dan binnenkort van de TestNet website. En wil je er over van gedachten wisselen, kom dan naar het TestNet voorjaarsevenement. De werkgroep geeft een presentatie, gelijk na de openingskeynote, dus daar kun je met je vragen terecht.

En als AI jou bovenmatig interesseert kun jij je natuurlijk ook aansluiten bij de werkgroep. We beperken ons trouwens niet alleen tot testen met intelligente testtools. Nu de whitepaper over testen MET AI gereed is gaan we ook kijken naar het testen VAN AI. Want dat systemen met kunstmatige intelligentie ons leven binnenstormen is niet meer te missen. Maar de kwaliteit is nog lang niet altijd optimaal.

Voor menselijke testers is er naar mijn mening voorlopig nog zeker een baan. Want het zal nog geruime tijd duren totdat AI echt intelligent wordt. Voorlopig is het alleen maar heel snel in verbanden zoeken in gegevens. Dat is handig als je heel veel vergelijkbare gegevens hebt. Maar als er één uniek probleem in een informatiesysteem is, hoe gaat zo’n AI-tool dat dan correct kwalificeren?

Tot ziens op het TestNet voorjaarsevenement!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *