NieuwsMagazine

Riks column

Auteur: Rik Marselis ● Rik@Marselis.eu ● @rikmarselis

TPI of TMMi, wat maakt het uit?
Kijk jij ook al weer verlangend uit naar het TestNet najaarsevenement? Op 30 oktober is het zover! Het thema is: Hoe verbeter ik mijn prestatie – persoonlijk, proces, performance? De term ‘proces’ in het thema is natuurlijk een hint naar testprocesverbetering. Dan zou je dus verwachten dat er TPI- en TMMi-presentaties op het programma staan. Maar die zie je er (ook tot mijn verbazing) niet tussen. Er zijn best presentaties en workshops die je helpen je proces te verbeteren, maar de bekende methoden zelf worden niet behandeld. Is dat erg? Ach, er zijn mogelijkheden genoeg om je in een of in beide methoden te verdiepen: boeken, trainingen, presentaties, artikelen, alles is te vinden.
Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld is: ‘Wat is het verschil tussen TPI en TMMi?’. Voor mij was er begin dit jaar een goede aanleiding om me hierin weer eens te verdiepen. Door Peter Zimmerer van Siemens in Duitsland waren namelijk Geoff Thompson (mede-oprichter van de TMMi Foundation) en ik (projectleider van het TPI NEXT boek) gevraagd om te komen presenteren over beide methoden. Geoff en ik kennen elkaar al jaren. We waren het er dan ook snel over eens dat we samen een deel van de beschikbare tijd moesten benutten om het nut van procesverbetering in het algemeen, en de overeenkomsten en verschillen van beide methoden te bespreken.
Deze column is niet de plaats om dat allemaal in detail uit te spellen. Daarom wil ik er graag één anekdote uitlichten en hoop dat je daardoor nieuwsgierig wordt en zelf de verwijzingen hieronder gebruikt om je er verder in te verdiepen.
Goed, we waren dus in Duitsland om te vertellen over TMMi en TPI. Dat wil je als keynote spreker natuurlijk op een leuke en voor het publiek aansprekende manier brengen. Al snel vonden we de metafoor van Duitse auto’s.
TMMi en TPI
Mercedes en BMW zijn beide uitstekende auto’s, die je voor vele doeleinden kunt gebruiken. En toch is de Mercedes meer een merk waarin je je laat rijden, terwijl BMW meer een ‘drivers car’ is (heb jij bijvoorbeeld ooit een BMW als taxi gezien?).
Ditzelfde zie je ook met de testprocesverbetermethoden: TMMi kun je prima gebruiken voor self-assessments (alle documentatie is gratis te downloaden), maar in de praktijk wordt het vooral uitgevoerd door geaccrediteerde assessoren. TPI daarentegen kan weliswaar heel goed door specialistische assessoren worden uitgevoerd, maar verreweg de meeste TPI-onderzoeken worden door testers (vooral testmanagers) zelf uitgevoerd, daarbij uiteraard geholpen door de gratis te downloaden Excel-tool. OK, dit was natuurlijk maar één aspect van het antwoord op de vraag ‘Wat maakt het uit?’. Voor andere aspecten moet je maar even zelf wat grasduinen.
Maar het algemene antwoord kan ik wel verklappen. Beide methoden zijn prima geschikt als hulpmiddel bij het verbeteren van je testproces, beide hebben inmiddels zelfs al een antwoord op wat te doen in een Agile situatie. En toch zijn er verschillen die maken dat in de ene situatie de ene methode beter zal zijn en in het andere geval de andere. Natuurlijk zal het ook uitmaken aan wie je het vraagt. Iemand die al sinds 1998 ervaring heeft met TPI (de oudste methode op dit gebied), zal je niet zo snel TMMi aanraden 😉
Wil je de gezamenlijke presentatie van Geoff en mij bekijken, dan kun je die vinden op www.slideshare.net. Hierin vind je eerst algemene informatie over procesverbetering, daarna de overeenkomsten en verschillen. Mijn eigen presentatie over TPI staat er ook op; Geoff heeft zijn presentatie over TMMi helaas niet gedeeld. Als je echter op TMMi zoekt in Slideshare of Google, dan vind je genoeg andere presentaties. En uiteraard zijn de sites van de TMMi Foundation en TPI NEXT ook goede bronnen van informatie.
Succes met het verbeteren van je testproces en tot ziens op het TestNet evenement op 30 oktober!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *