NieuwsMagazine

Interview met Ruud Teunissen

Redactie: Eric Spaargaren

Auteur: Jan Hertogh – janhertogh@hotmail.com

Niet alle leden zijn al zolang bij TestNet als jij en ik. Voor de nieuwere leden: wie is Ruud ?

Dit vind ik altijd een van de moeilijkere vragen om te beantwoorden. Je kunt (en wilt) niet alles vertellen maar je wilt ook weer niet te weinig vertellen… Bij deze een poging: ik ben in het testvak beland in 1989 nadat ik Informatica had gestudeerd in Eindhoven. Vanaf het eerste moment was ik geboeid door hetgeen wij volgens mij met z’n allen proberen te bereiken: bruikbare producten voor onze klanten en het idee dat testen daarin een cruciale rol speelt. Tot op de dag van vandaag (en hopelijk nog tot mijn pensioen) blijf ik me daar voor inzetten. En een klein beetje over mijzelf: ik woon in Hapert samen met mijn vrouw en zoon (mag geen zoontje meer zeggen want hij is al 13).

Ruud, je hebt op 20 maart het stokje overgenomen van Rik Marselis als voorzitter van de Vereniging TestNet. Weet je al wat jouw eerste aandachtspunten zullen zijn in deze functie ?

Ten eerste: Rik heeft een fantastische job gedaan als voorzitter en ik heb dan ook altijd met veel plezier met hem samengewerkt bij TestNet en daarmee is het aantal punten dat direct veel aandacht behoeft beperkt. TestNet is een gezonde vereniging met een stabiel aantal leden en drukbezochte avonden en evenementen.

Maar we hebben ook diverse zaken waar ik samen met het bestuur aan ga werken. Wat ik dan vooral voor ogen heb is het werven, boeien en binden van (nieuwe) leden (met excuses voor het hoog bull-shit-bingo gehalte). Ik denk dat wij door de veranderingen in de IT-wereld en ons vakgebied op zoek moeten naar degenen die wij missen: degenen die testen in Agile & DevOps en niet als “klassiek” tester zijn begonnen.

Ook moeten we, naast de bestaande interacties tussen leden zoals thema-avonden, werkgroepen, evenementen, onderzoeken welke additionele manieren van netwerken, kennis opdoen en uitwisselen de nieuwe generatie testers aanspreken.

Je hebt jezelf kandidaat gesteld als voorzitter. Voor zover ik je ken niet om enkel op de winkel te passen. Hoe zie jij de koers van TestNet voor de komende jaren voor je ? Wat wordt jouw missie ?

Ik snap dat je dat beeld hebt. Maar het behouden van hetgeen nu goed is, is enorm belangrijk. We voldoen zoals blijkt uit de deelnemersaantallen aan de behoefte van een grote groep van onze leden, voor hen doen we het immers.  De koers van TestNet verandert in mijn ogen niet: TestNet is de vereniging voor testers in Nederland.Dat zijn al degenen die in de huidige IT-context de rol (en het vak!) van testen op een professionele manier oppakken. Daarbij moeten we dus niet schuwen om breder te kijken dan de “traditionele” tester. Iedereen die in Development Team zit bijvoorbeeld is direct betrokken bij testen. Dus welkom bij TestNet! Aan ons de uitdaging hen inhoud en een platform te bieden.

Iedereen is de laatste jaren volop aan de slag gegaan met Agile/Scrum, CI/CD enz. Hoe denk jij dat het testvak zich in de komende 10 jaar gaat ontwikkelen?

Ik beschik helaas nog steeds niet over een glazen bol. Ik weet zelf nog niet wat ik over 5 jaar doe… Het testvak blijft zich in mijn ogen bezig houden met het beantwoorden van vragen als: Is het product bruikbaar voor de klant? Krijgt hij waar voor zijn geld? Hoe voorkomen we discussies over “wiens schuld is het” en richten we ons veel meer op “hoe lossen we het op”? Nu ligt bij veel testers de focus op de techniek en (test)automatisering. Cruciaal en nodig. Maar niet de essentie! Ik hoop zelf dat we Artificial Intelligence kunnen inzetten bij het verbreden van onze testscope en coverage.

Je bent in de afgelopen decennia in tal van rollen rond testen en kwaliteitszorg actief geweest. De laatste jaren weer hoofdzakelijk als consultant bij klanten. Hoe zie je je persoonlijke toekomst ? Gaan er nog publicaties van jouw hand verschijnen ?

Na ongeveer 10 jaar Software Control/IP/IQUIP in Nederland, 5 jaar Gitek in België (beiden nu Sogeti) en 14 jaar Polteq, ben ik per 1 januari 2019 in dienst getreden bij ASML als Test Architect. Dus geen consultant meer, maar een interne rol. Tegenwoordig ga ik op de fiets naar mijn werk: van ca. 60.000 km in een lease-auto naar 6.000 km op de fiets. Mijn taak bij ASML is in lijn met hetgeen ik al jaren doe: zet testen (beter) op de kaart en ervoor zorgen dat we onze klanten goede SW leveren. Of ik ooit nog een boek ga schrijven? Dat denk ik niet. Ik heb mezelf wel voorgenomen een blog of iets dergelijks te gaan schrijven. Uiteraard ook via TestNet Nieuws.

In mijn interview met Rik gaf hij me de volgende boodschap aan jou door: ‘Geniet van het enthousiasme van de leden en zet samen met de vele vrijwilligers het mooie werk van onze vereniging voort! ‘. Heb je daar nog iets aan toe te voegen ? 

Ik vind het een goede omschrijving van hetgeen TestNet behoort te zijn. Waarbij de betekenis van vereniging niet mag ontbreken: het verenigen – samenbrengen – van testers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *