NieuwsMagazine

Iedereen kan testen

Redactie: Gerben de la Rambelje
Auteur:  Eveline Hermans-Cleutjens ● e.hermans@woonbedrijf.com
Eveline Hermans-CleutjensDe dames onder ons herkennen het vast, heren met dochters wellicht ook: ieder nummertje staat voor een kleur. Ieder vakje wordt met de juiste kleur ingevuld en een waar meesterwerk komt tevoorschijn. Een paar avonden schilderplezier en je voelt je een echte Rembrandt. Iedereen kan schilderen.
En zo werkt het met testen ook toch?
De key-user (processpecialist) schrijft een testscript, zo gedetailleerd dat iedere willekeurige medewerker met dezelfde functie hem ‘in kan vullen’. Er wordt binnen onze organisatie zelfs gefluisterd dat een ICT’er het zou kunnen.
We hebben het geprobeerd en inderdaad, ook een willekeurige andere medewerker dan de key-user kan de invuloefening uitvoeren. Fingers crossed en hopen dat het testscript tot op de komma nauwkeurig klopt en zonder problemen te doorlopen is.
Maar wat nou als blijkt dat dat script niet tot op de komma nauwkeurig klopt? Wat nou als je een onvolkomenheid in de software tegenkomt? Wat nou als het proces niet optimaal blijkt te werken? Wat nou als de data onderaan de streep niet kloppen? Wat nou als na het inkleuren van het laatste vakje blijkt dat de kapitein ontbreekt op ‘De Nachtwacht’?
In de praktijk van het testen blijf ik daarom, als puntje bij paaltje komt, afhankelijk van  key-users. Zij kennen het proces, begrijpen wat er gebeurt op de achtergrond, waar de ingevoerde data nog meer gebruikt wordt, welke consequenties een kleine wijziging kan hebben, welke andere processen hier ook ‘last’ van kunnen hebben, en welke achterdeurtjes er zijn om onvolkomenheden recht te trekken. En ze hebben een belangrijke eigenschap: ze zijn creatief.
Tijdens ieder bezoek aan mijn ouders word ik herinnerd aan mijn eigen creatieve uitspattingen van vroeger. Maar het gestructureerd invullen van alle vakjes met hetzelfde nummer, gekoppeld aan één kleur is moeilijk creatief te noemen. Ik zal er maar eerlijk voor uit komen: ik kan helemaal niet schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *