NieuwsMagazine

EuroSTAR in Kopenhagen

Presentatie van Kimberly bij EuroSTAR

De grootste Europese Test conferentie, EuroSTAR, vond plaats van 7 tot 10 juni in Kopenhagen. Dit jaar bestond EuroSTAR dertig jaar en ik was erbij! Graag deel ik met jullie welke inzichten ik heb opgedaan.

Dag 1 Workshops: Exploratory & Accessibility Testing

Het was een hele intensieve conferentie: vier dagen lang, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, want ja, het netwerken ging door. Het programma begon op dinsdagochtend om 9:00 uur, waarbij je kon kiezen tussen vier hele-dag workshops, of drie halve-dag workshops. Als je een workshop van een halve dag had, kon je dus na de lunch (die overigens elke dag verzorgd werd) weer kiezen uit drie andere halve-dag workshops. In totaal waren er dus tien sessies waaruit je kon kiezen.

Ik heb twee halve-dag workshops gedaan. De eerste was van Nancy Kelln: ‘Exploring Context Driven Testing & Exploratory Testing’. Deze tutorial heb ik gekozen omdat ik zelf moeite heb om Exploratory Testing binnen het hele team gedragen te krijgen, terwijl ik wel geloof en weet uit eerdere ervaringen met andere teams dat het een grote meerwaarde kan bieden: Developers krijgen meer begrip voor wat wij als testers doen en je kunt (met meer paar ogen) de applicatie onder de loep nemen en bijvoorbeeld vanuit UX perspectief bekijken. Iedereen kijkt er toch weer anders naar. Er komen altijd wel nieuwe inzichten naar boven: verbeterpunten of bugs. Behalve dat we vooral met Cubelets robot blocks hebben gespeeld tijdens deze workshop, heb ik ook wat praktische zaken geleerd:

 • Mindmaps: iedereen kent ze, heel simpel, maar ik heb er voor de workshop nooit aan gedacht op te gebruiken. Het is handig om je applicatie in kaart te brengen en je kunt er ook mee checken of je alle functionaliteit gedekt hebt en eventueel de resultaten van je testen inzichtelijk te maken voor je stakeholders. Een tool die we hebben gebruikt tijdens de tutorial was mindmup.com.
 • Gebruik Powerpoint in plaats van Word of Excel om met je stakeholders te communiceren. Schiet een meeting in en loop met ze erdoorheen, in plaats van documenten rond te sturen die niemand leest. Dit had betrekking op het testplan om akkoord te krijgen van de stakeholders.
 • Maak een Low-fi Testing Dashboard om duidelijk de status van de testen te communiceren met stakeholders

Na de pauze heb ik een workshop ‘Automatic Accessibility Testing for All’ van Cecilie Haugstvedt gevolgd. Ik ben zelf bekend met Accessibility Testing en geef hier zelf ook presentaties over, maar ik ben minder bekend met het automatisch testen ervan. Wat ik hiervan heb meegekregen is dat de cijfers niet veel zijn veranderd sinds ik ermee bezig ben (2018): ongeveer 30% van de accessibility issues kun je vinden met automatisch testen. Helaas moet het meeste dus nog steeds handmatig getest worden.

Op dinsdagavond zijn we met alle sprekers naar de Danish Architecture Centre geweest, waar we lekker hebben gegeten en weer met de glijbaan naar de uitgang zijn geweest… 

Afbeelding met tekst, bus

Automatisch gegenereerde beschrijving

Dag 2 Geschiedenis van Testing en Mentale Gezondheid

Woensdag werd de conferentie geopend door de EuroSTAR conference chair: Graham Freeburn. Er was daarna een keynote en na de ochtend pauze tien (!) presentaties. Ik ben geweest naar Dorothy Graham met haar talk: ‘The Story of a Tester: Shaped by Testing; Shaping Testing’. Mooie titel, want het thema van de conferentie was Shaping Testing. Bleek Dorothy toch de ‘(grand)mother’ of testing te zijn?!

Foto van @manoj9788 van Dorothy Graham met haar pre-internet slide van de eerste Software Testing Analysis & Review (STAR) conference.
 • Van de dertig jaar EuroSTAR is ze 29 keer geweest.
 • Ze is degene die het woord ‘Test Plan’ heeft gegeven aan het document.
 • Ze heeft me geleerd waar STAR voor staat in EuroSTAR: Software Testing, Analysis & Review.
 • Ze is gaan freelancen in de tachtiger jaren en het was de beste keus die ze heeft gemaakt, ze zou het iedereen aanraden.
 • Ze heeft de eerste certificeringscursus voor Testing opgezet, net een paar maanden voordat ISTQB met hun cursus kwam.
 • Zij is één van de mensen die het woord ‘manual’ testing niet wil hanteren. Het lijkt alsof handmatig testen minder goed is dan automatisch testen en bovendien is het veel meer dan dat. Ze noemt het liever ‘in-person’ of ‘human’ Testing.

De tweede presentatie die ik gevolgd heb voor de lunch was die van Sophie Küster: ‘You don’t talk about THAT at work’. Nou, ik had tissues mee moeten nemen. Dit was echt een hele mooie en persoonlijke presentatie, die overigens is gestemd als de beste presentatie van de conferentie voor een ‘do-over’. Ze mocht het op de laatste dag nogmaals presenteren voor de mensen die het hebben moeten missen! Het was prachtig! Sowieso heeft ze een hele poëtische manier van haar zinnen maken, maar het onderwerp was ook heel persoonlijk en zeer belangrijk om bespreekbaar te maken. Het ging over mentale gezondheid. Sophie deelde met ons hoe ze last heeft van depressie en zelfs boulimia heeft gehad in het verleden. Hoe ze daardoor een gat in haar CV heeft opgelopen en het moeilijk vond om dit uit te leggen op sollicitatiegesprekken. Ze vertelde wat er gebeurde toen ze dat uiteindelijk toch moest vertellen: ze kreeg een baan! En toen ze, nadat ze een conferentie had bijgewoond waar er een presentatie was over mentale gezondheid, haar leidinggevende uiteindelijk de volledige waarheid heeft verteld. Ze vertelde hoe bevrijdend dat voelde en hoe ze ook naar haar collega’s open kan zijn en wat dat haar gebracht heeft: vertrouwen in de mensheid! Want ook haar collega’s zijn er voor haar en steunen haar. Ook anderen in het team werden hierdoor opener over hun eigen mentale gezondheid en dit bracht het team alleen maar dichter tot elkaar. Hoe mooi kan het zijn om helemaal jezelf te zijn op het werk en begrip voor elkaar te tonen als je je dag niet hebt. Depressie en andere mentale problemen zijn dingen waar we opener over zouden moeten zijn. Er zijn veel mensen die hiermee rondlopen. Door er open over te zijn en begrip te tonen kun je levens redden.

Na de lunch was er een keynote van Paul Gerrard over Testing, Engineering, Tools & Futures (over van alles en nog wat dus) en daarna waren er weer tien talks, waaronder mijn presentatie over UX Testing! Er waren volgens de Whova app 129 aanwezigen en ik heb na de presentatie vele complimenten gehad en mensen die mij bedankten dat ik hen handvaten gegeven heb om UX Testing op te pakken op het werk. Super, want dat is ook precies mijn doel met de presentatie.

Post op LinkedIn over mijn presentatie waarin het
“Highlight of the day” genoemd wordt,
omdat het de schrijver leerde om UX Design
issues beter te kunnen communiceren naar zijn team.

Woensdagavond zijn we uitgenodigd voor een borrel op drieëntwintigste verdieping in de Skybar ‘Sukaiba’ van het hotel bij het conferentiegebouw Bella Center. Er was tijdens de conferentie namelijk ook een EXPO waar vendors waren bij wie je informatie kon krijgen over allerlei test tools. Eén van de vendors had ons uitgenodigd, dus hebben we daar op wijntjes gedronken en genetwerkt. Dit vond plaats na het avondeten dat overigens ook door de conferentie werd verzorgd op woensdag.

Dag 3 DevOps, Digitalisering en the Awards Gala

Op donderdag kon ik weer kiezen uit, je raadt het al, tien presentaties. Ik ben geweest naar ‘Put your TestOps Shoes on’ van Dawid Pacia. Behalve dat een pakkende titel het halve werk is heb ik van deze presentatie ook geleerd:

Cartoon met tekst: Devops is a culture, not a role.
 • Dat DevOps meer is dan Developers en een Operations samenvoegen, maar dat het een cultuur is
  (dit plaatje heb ik van de talk van Paul Gerrard, de keynote op woensdag)
 • Voor monitoring van de status van de applicatie en van je testsuite kun je verschillende tools gebruiken, zoals Kibana, Grafana, Scalyr, Cacti, Amazon CloudWatch et cetera. Het werd hier iets te technisch voor mij, maar het heeft me wel nieuwsgierig gemaakt over het monitoren van de tests en deze status delen met stakeholders.

Hierna was er nog voor de lunch een keynote van Michael Bolton: Lost in Transformation. Dat ging over Digitale transformatie: alles wordt gereduceerd tot een nummertje (‘Reification’). Is het altijd nodig om een digitale oplossing te bouwen? Wordt er een probleem opgelost of wordt er een non-probleem opgelost?

Michael is ook geen fan van het woord Manual Testing, net als Dorothy Graham, hij noemt het ‘Experiential Testing’ of ‘Interactive Testing’. Hij noemde ook een nieuwe term: Transformational testing: leren door te ontdekken. Wanneer een ervaring jou als persoon verandert, word je getransformeerd. Als een ervaring je helemaal niks doet, is het ‘transactional testing’ (dit heeft veel te maken met User Experience!).

Nou, ik zit al op vijf A4’tjes, maar we hebben nog de donderdagmiddag, -avond en de vrijdag te gaan. Hou vol!

Na de lunch waren er 99 second talks van de zeven program chairs. Ik heb dit helaas gemist, maar de keynote daarna was van Alex Schladebeck: ‘Drawing Lines Around the Fog: The Shape of Testers, Teams and the World’. Ze deed uitspraken over de toekomst van Testing. Zij denkt dat we na T-Shaped en Pi-shaped, meer richting Comb-shaped zullen en moeten gaan: meerdere expertises (korte en lange tanden van een kam). Ze gaf aan dat de wereld altijd aan het veranderen is: ‘The only constant in life is change’, maar dat ze denkt dat Testers altijd belangrijk zullen blijven zolang er mensen zijn en software voor deze mensen gemaakt wordt.

Na de lunch ben ik naar de talk van Ard Kramer geweest: ‘How a Confidence Monitor Supports Decision Making in your Organization’. Het ging over een project waar hij samenwerkte met Rik Marselis, waarbij een programma voor treinverkeer vervangen moest worden en de vijf stappen die ze hebben genomen om het vertrouwen op te bouwen om de nieuwe applicatie live te zetten (VOICE): Value, Objectives, Indicators, Confidence en Experience. Bij de stap ‘Confidence’ hebben ze de confidence window berekend om te weten wanneer het tijd was om de oude applicatie te vervangen door de nieuwe. Dit project is inspiratie geweest voor het nieuwe TMAP boek ‘Quality for DevOps teams’.

Na deze talk ben ik me klaar gaan maken voor het Software Testing Awards Gala dat zou plaatsvinden in het Wallman’s Circus building. Als je ooit naar Kopenhagen gaat, is het echt een aanrader! Het was vanaf het moment van aankomst bij het gebouw een prachtige show met muziek, humor en acrobatische acts. We hebben lekker genoten van een driegangenmenu en natuurlijk zijn ook de awards uitgegeven: Rik Marselis heeft de award gewonnen voor de best Tutorial, Lalitkumar Bhamare heeft de award gewonnen voor Best Paper, Anne-Marie Charrett was de Testing Excellence Winner en ik ben zelf de trotse winnaar van de Rising Star Award!

Afbeelding met tekst, persoon, oranje

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met tekst, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met tekst, persoon, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving

Dag 4 Workshop en Reffen Street Food

En toen was de conferentie nog steeds niet voorbij, we hadden nog de laatste dag te gaan. Vrijdagochtend konden we weer kiezen tussen tien presentaties… Feedback voor het EuroSTAR team die over het algemeen echt een fantastische organisatie heeft neergezet, qua locatie en verzorging: het programma was echt veel te veel. Ik heb vaak in de ochtend maar één presentatie gevolgd in plaats van twee, omdat ik ook tijd nodig had om even tot rust te komen. Om 8:00 uur in de ochtend zat ik vaak al lekker met een kopje thee bij te komen van de afgelopen dag. Maar voordat ik echt bij de conferentie aanwezig was, was het al tegen 10:00 uur. Het is belangrijk om ook ruimte te maken voor rust, op zo een conferentie, maar ook in ons dagelijks werk.

Helaas heb ik dus de presentatie met een leuke titel van mijn collega Sanne Visser gemist: ‘Good Enough Testing: Finding the Goldilocks Zone’. Ik ben zeer benieuwd en hoop dat ze deze presentatie nog op een ander evenement zal geven. Ook had ik me vergist in het rooster; de tijden waren elke dag iets anders waardoor ik pas op het laatst binnenkwam bij de presentatie van mijn nieuwe vriend en supporter: René van Veldhuijzen (De Testimist) met titel ‘Forget Shift Left and Shift Right. Let’s Shift Back!!’ Volgens mij ging dit over uitzoomen en kijken waar we mee bezig zijn als testers. Ook deze presentatie hoop ik elders nog volledig te kunnen volgen.

Na de ochtendpauze waren en 99-second talks, waarbij er gepitcht werd in 99 seconden. Mijn nieuwe vriend van Saucelabs, Dylan Lacey, deed mee en ook mijn collega Mazin Inaad, die een pleidooi hield over Testautomatisering en beloofde dat hij volgend jaar bij EuroSTAR deze presentatie wil geven. Mijn stem heb je, Mazin! Hierna was er nog een Keynote van Nancy Kelln: ‘What the Hell kind of Testing is that?!’, een verhaal over haar ervaringen in de afgelopen jaren waarbij ze niet met testscripts werkt, maar met Context Driven Testing en Exploratory testing. Stakeholders zijn namelijk meer geïnteresseerd in het resultaat en niet in hoe je precies hebt getest.

Na de lunchpauze mocht ik de workshop van mijn nieuwe vrienden Emna Ayadi en Ard Kramer ondersteunen als Track chair. Ik mocht ze aankondigen en helpen met de presentaties van elke groep door met de microfoon rond te gaan. Het was een interessante en interactieve workshop over de 21st Century Skills for a Tester, namelijk de 4 C’s: Communication, Critical thinking, Creativity and Collaboration. Van elk van deze skills konden de groepen brainstormen over hoe ze het aan zouden pakken als er geen gebruikelijke tools of frameworks aanwezig waren.

En toen was de conferentie toch echt voorbij! Die avond was er nog wel een bus geregeld door de EuroSTAR organisatie die ons naar Reffen – Copenhagen Street Food – bracht (en weer ophaalde!). Het was een gezellig locatie aan het water, waar je streetfood uit verschillende landen kon kopen, inclusief live muziek. Een mooie afsluiting van een geslaagde week!

Afbeelding met tekst, buiten, persoon, poseren

Automatisch gegenereerde beschrijving

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *