NieuwsMagazine

Er valt constant wat bij te leren

Auteur: Rob van Steenbergen ● redactie@testnet.org
25062013 foto Robvs2
Ik ben bezig met een training ‘Python’. Programmeren. Dat is alweer een tijd geleden. Het is wel goed om dit te bestuderen. Want als tester zou je moeten kunnen programmeren. Of in ieder geval begrijpen wat je ziet als je ooit eens samen met een programmeur zit en code bekijkt. Of in ieder geval de structuur en principes begrijpen van programmeren.
Een andere training waar ik nu mee bezig ben, is het technisch testen van webapplicaties. Als je webapplicaties alleen test vanaf de GUI, dan kan het zijn dat je veel mist. Dat is namelijk niet altijd de meest efficiënte manier om te testen. Een tester zou zich er in ieder geval bewust van moeten zijn wat er zich onder de motorkap afspeelt.
Communicatie
Ik heb ooit een opleiding communicatie en multimedia gedaan. Daarvan heb ik veel technische aspecten geleerd over bijvoorbeeld beeldgebruik, video en compressie. Dat helpt bij mijn dagelijkse werk. Ik heb veel gehad aan de niet-technische onderdelen van deze opleiding. Een voorbeeld is: hoe herken je mogelijke communicatieverstoringen tussen mensen? Een overgroot deel van de bugs ontstaan door miscommunicatie. Dus de nodige vaardigheden in het herkennen van miscommunicatie is onontbeerlijk voor een goede tester.
Testtechnieken
Een flink aantal is behandeld bij diverse trainingen die ik heb gevolgd. Testtechnieken waar je specificaties mee kan analyseren. Maar ook testtechnieken om snelle testen uit te kunnen voeren. Of scenario gedreven technieken (testing tours), waarbij je jezelf stimuleert om vanuit verschillende invalshoeken naar de software te kijken. Als tester moet je een keuze kunnen maken uit een rijke verzameling van testtechnieken om verschillende situaties te kunnen testen.
Agile
In een Agile omgeving wordt aardig wat gevraagd van een teamlid. Niet alleen van een tester, maar ook van de ontwikkelaars, netwerk- en infrastructuurbeheerders, projectleiders en, ach, de rest van de organisatie zal ook wat te leren hebben bij een overgang naar Agile. Als ik inzoom op de ontwikkelaars en de testers, vergt dat veel van beide rollen. Mensen die eerder misschien wel veel samenwerkten, maar nooit echt als één team echt samengewerkt hebben. De programmeur ontwikkelt en de tester test.
Rollen veranderen
De rollen gaan in de loop van de tijd samenvloeien. De tijd komt er aan dat de tester gaat programmeren, maar de programmeur gaat steeds meer testen. En niet alleen vanuit een technisch perspectief, maar vanuit de business gedachte. De rol van projectleider is anders geworden, net als de rol van de product manager. Ook de rol van tester is aan verandering onderhevig. Het kan ook niet anders, want de IT veranderd.
Soms noemen we de veranderingen ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Iets op een andere manier benoemen kan echter leiden tot een ‘aha moment’ en nieuwe inzichten. Soms duren veranderingen wat langer en vallen ze niet direct op. Als je ons vakgebied goed in de gaten houdt, het nieuws volgt en bereid bent veranderingen te herkennen, dan zie je ze ook. De testrol verandert. Er valt constant wat bij te leren om om te gaan met deze veranderende wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *