NieuwsMagazine

Een conferentie in Kuala Lumpur – anders maar toch hetzelfde

Auteur: Ruud Teunissen ● ruud.teunissen@polteq.com

Ondanks de ongelukkige timing – midden in de geplande familievakantie – ben ik zonder aarzeling ingegaan op de uitnodiging van de Malaysian Software Testing Board (MSTB) om te spreken op SofTec ASIA 2017. Het is altijd een eer je eigen verhaal te mogen doen. Daarnaast is het een uitgelezen kans om met vakgenoten over testen te praten en naar experts binnen ons vakgebied te luisteren. Het gaf me inzicht in de stand van zaken op testgebied ‘elders in de wereld’. En het eten was heerlijk.

Test Design Competition

De eerste dag van de conferentie stond in het teken van een Test Design Competition. Tot mijn verbazing had een twintigtal testteams zich aangemeld; het gaat om testteams die, naast hun normale testwerkzaamheden, de tijd en moeite hebben genomen om een fictieve case op papier uit te werken. Uit de strak geregelde voorrondes ontstond een top 3, die hun oplossing aan de jury bestaande uit Hans Buwalda, Graham Bath, Tanja Tremmel en mijzelf mochten presenteren. De richtlijnen voor het jureren gaven aan dat men in Maleisië graag een gestructureerd proces volgt en veel waarde hecht aan traceerbaarheid, het volgen van standaarden en documentatie. Slecht 40 van de 110 punten had betrekking op de creativiteit van de voorgestelde aanpak, de wijze van presenteren (overtuigen) en de innovatieve waarde van de geboden oplossing. Desondanks een bijzonder leerzame dag waarbij de winnaars blij en dankbaar naar huis gingen met een prijs van € 3.000, zo’n 3 maandsalarissen.

Functiepuntanalyse

Naast een uitleg over functiepuntanalyse (FPA), ging Carol Dekkers in op de manier waarop FPA op testen kan worden toegepast. En met name het opdelen van testgevallen in de categorieën input, output en inquiry. Als je testgevallen schrijft, uitvoert en/of reviewt dan geeft deze opdeling volgens haar direct inzicht in de volledigheid van de je testen. Stel dat het aantal testgevallen voor input 100 is en het aantal voor output 10, dan weet je dat je test niet volledig is. Een ander punt dat Carol  maakt, is het belang van het consistent en consequent uitvoeren van metingen. En dan niet alleen wat betreft het toepassen van de meetmethode, maar zeker ook het  rekening houden met de context: als die verandert dan verandert de waarde van de meting. Ervaring samen met de verzamelde data, vormen de basis voor het steeds beter kunnen inschattingen.
Wat mij de belangrijkste meting lijkt, is de meting waarmee je vaststelt hoe ver je er naast zat en waarom!

Artificiele Intelligentie

Tariq King stond stil bij de toepassing van Artificiële Intelligentie (AI) in software testing. Zijn verhaal volgde de lijn van zijn zoektocht in de markt naar bedrijven die AI daadwerkelijk toepassen in hun tooling en aanpak. Helaas, zo stelt hij vast, gebruiken de meeste bedrijven AI als buzzword om hun product of service te promoten, zonder AI daadwerkelijk toe te passen. Daar waar AI wordt gebruikt, wordt het meestal toegepast in het handmatige deel van testautomatisering: het creëren van scripts. En daarmee hebben de bots hun intrede gedaan in het testvak. Vraag is enkel hoe slim zij kunnen worden, welke taken zij kunnen overnemen en hoe wij als tester hier mee omgaan.
Volgens Tariq zal AI worden ingezet voor het testen van generieke en/of routinematige aspecten die onafhankelijk zijn van de context en het domein. Ik ben het met Tariq eens dat de tester zijn toegevoegde waarde haalt uit snel handelen binnen de context. En door het opbouwen van kennis en ervaring die enkel in de hoofden van mensen te vinden is.

Shift Left

In de afsluitende keynote gaf Rex Black zijn visie op ‘Shift Left’, een buzzword uit de jaren 90. Vandaag de dag is de impact vele malen breder dan ‘naar links in het V-model’. Het omvat continuous integration & deployment, DevOps en het toepassen van automatisering; het is breder dan testen. Waarom toch weer de term ‘Shift Left’? Problemen in productie! Als er problemen optreden in productie (aan de rechterkant in welk model dan ook), dan willen we deze in de toekomst voorkomen, door naar links te bewegen en ‘de dingen’ eerder te doen!
Volgens Rex Black betekent dit dat de dagen van de black box tester zijn geteld. De tester moet technischer worden en is niet alleen in staat tools te gebruiken, maar deze ook zelf te ontwikkelen en aan te passen.
En GUI-gebaseerde test automatiseren sterft op korte termijn uit… Lang verhaal kort, elke tester moet in ieder geval:

  • Code kunnen schrijven;
  • Ontwikkelaars kunnen coachen in het maken van goede unit- en integratietesten;
  • De focus verschuiven van buiten naar binnen in de app(licatie);
  • Kennis hebben van het Operating System, geheugengebruik, CPU etc. en tools gebruiken voor dynamische analyse;
  • … (lange lijst van met name technische skills die we moeten ontwikkelen).

De laatste boodschap van Rex is dat testen belangrijker dan ooit in een ‘Shift Left’ wereld en om deze rol te kunnen waarmaken moeten wij onze technische skills nadrukkelijk ontwikkelen.
Persoonlijk denk ik dat we domeinkennis niet uit het oog moeten verliezen. Deze is cruciaal om het gat tussen ICT en de business te dichten.

Conferentie, cultuur en heerlijk eten

De conferentie vond ik inhoudelijk prima, ik heb goede presentaties gezien en leuke, inhoudelijke gesprekken gehad met deelnemers. En, zoals altijd, heb ik weer diverse punten genoteerd die ik kan gebruiken om mezelf te verbeteren.
Wat mij vooral is bijgebleven van Maleisië is de grote diversiteit. Zowel als het gaat om de mensen, cultuur, religie als het eten. Mogelijk is dit enkel aan de oppervlakte, maar de religies hier lijken in harmonie naast elkaar leven en mensen  gaan respectvol met elkaar om. In het weekend en ’s avonds ben ik te voet en met het openbaar vervoer rondgetrokken door Kuala Lumpur en heb mij geen moment onveilig gevoeld.
Ik heb genoten van de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de mensen. En van het heerlijke eten. Dat is namelijk iets wat ze enorm graag doen: eten, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *