NieuwsMagazine

De toonaangevende sprekers van 2020

Auteur: Kimberly Snoyl ● Kimberlysnoyl@gmail.com

Redactie: Eric Spaargaren en John Kronenberg

Foto1: Kimberly Snoyl

We leven in een tijd waar digitale conferenties de norm zijn in plaats van de uitzondering. Het is soms wel erg moeilijk om door de bomen het bos te zien als het gaat om conferenties, goede sprekers en presentaties. Voor de organisatie van een testevent ben ik (Foto 1) begonnen om een lijst te maken van de sprekers die in 2020 op de bekende testconferenties hebben gesproken en waar ze het dan over hebben gehad. Deze lijst betreft een opsomming van een aantal bekende namen en deze wil ik graag met jullie delen.

1. Lisa Crispin & Janet Gregory. Mocht je het ontgaan zijn: Lisa Crispin en Janet Gregory zijn de goeroes als het gaat om Agile Testing. Ze hebben de boeken ‘Agile Testing’ (2009) en ‘More Agile Testing’ (2014) samen geschreven en schrijven nog altijd artikelen en geven podcasts en presentaties.  In 2020 hebben ze bijvoorbeeld beiden gesproken op de European Testing Conference in Amsterdam en Agile Testing Days.

Ik ben zelf erg een voorstander van Agile Testing en heb deze dames hoog in het vaandel staan! Daarom was ik ook erg verrast dat Lisa Crispin herself mij uitnodigde voor een Women in Testing Slack kanaal, naar aanleiding van mijn artikel over UX Testing op LinkedIn. Op dit Slack kanaal ben ik nog veel meer vrouwelijke sprekers tegengekomen. Ik zal daarom in dit overzicht eerst drie vrouwelijke sprekers uit het Slack kanaal benoemen die ik zelf qua onderwerpen het meest interessant vind:

Foto 2: Sanne en haar prijs

2. Sanne Visser is mijn collega en Winnares of the EuroSTAR RisingSTAR Award 2018 (Foto 2) en bekend geworden door haar presentatie op EuroSTAR over Blockchain Testing. Sindsdien heeft zij ook op EuroSTAR 2019 en 2020 gepresenteerd en heeft ze bij TestNet een werkgroep Blockchain Testing opgezet.

3. Maaike Brinkhof ken ik van mijn allereerste opdracht als tester. Zij heeft mij aangeraden de boeken van Lisa en Janet te lezen en is een Agile tester in hart en nieren. Zij spreekt ook op verschillende conferenties. Op European Testing Conference in 2020 stond ze er ook met haar talk ‘Using DevOps to Grow‘ en ook heeft ze bij Agile Testing Days een workshop gegeven.

4. Elizabeth Zagroba heb ik zelf ook uitgenodigd op TestJam 2019, een conferentie die ik zelf organiseer. Ze werkt bij Mendix en op dat moment valideerde ik Mendix applicaties en ik had de recording van haar presentatie bij Ministry of Testing ‘Succeeding as an Introvert’ gezien en dit vond ik erg interessant.

Zelf ben ik helemaal niet introvert, maar juist daarom was het inzicht in hoe zij het leven ervaart zeer verhelderend. De laatste tijd geeft ze workshops over Ensemble (of Mob) programming/testing.

Agile Testing Days (ATD) is een zeer bekende conferentie onder testers in het overzicht van de sprekers van 2020 zie ik nog een aantal bekende namen:

Foto 3: Angie Jones reageert op social media op een post van ATD over haar prijs

5. Angie Jones is een bekende spreker over Testautomatisering en is zelf uitverkozen tot Most Influential Agile Testing Professional Person in 2020! (Foto 3)

6. Huib Schoots organiseert TestBash van Ministry of Testing en geeft Keynotes en workshops. Op Agile Testing days gaf hij drie verschillende sessies over Testautomation, Agile en Risico-analyse.

7. Derk-Jan de Grood heeft een aantal boeken geschreven, waaronder Agile in de Echte wereld – starten met Scrum (2016) en in 2014 won hij de EuroSTAR testing excellence award. In 2020 sprak hij op Agile Testing Days over ‘The third wave of Agile’ , en op het jaarcongres van Agile Consortium Nederland en EuroSTAR gaf hij een workshop over het plannen van tests en releases.

8. Chris Armstrong spreekt nog helemaal niet zo vaak op conferences, als ik zijn eigen blog mag geloven, maar hij heeft zijn eigen Test Podcast ‘Testing Peers’ wat ik wel de moeite waard vind om te noemen.

9. Rob Lambert is een naam die ik ook vaak voorbij zie komen, onder andere in de zojuist genoemde blog van Chris. In 2020 sprak Rob op OnlineTestConf over Release Agility.

Foto 4: EuroSTAR kondigt op social media de winnaar voor Best Tutorial 2020 aan

Bij wat nader onderzoek zie ik dat hij de award voor Best Tutorial Eurostar in 2015 én in 2019 heeft gewonnen. Deze prijs ging in 2020 naar Rikard Edgren met zijn workshop ‘Think Like a Tester’ (Foto 4). Ook vond ik een video van een presentatie van hem op YouTube: ‘Top ten testing mistakes that shaped us’ op de TestingCup 2018 en dat klinkt ook wel interessant!

10. En last but not least onze eigen TestNetters:

Rik Marselis & Leo van der Aalst hebben meegeschreven aan verschillende TMap boeken en presenteren ook regelmatig op QX Day en TestNet. Rik was overigens ook de conference chair van EuroSTAR 2020. Zelf vond ik de TestNet Thema-avond ’25 jaar Tmap‘ wel erg interessant. Daar passeerden de verschillende Tmap boeken de revue, waarin de originele schrijvers ook toelichten hoe het testvak zich ontwikkelde. Ik heb daar ook een post over gezet op LinkedIn met het overzicht van de vijf Tmap boeken.

Ook Bas Dijkstra mag niet ontbreken: In 2020 kwam zijn gratis E-book ‘A Test Automation Learning Path’ uit via EuroSTAR Huddle. Ook geeft hij regelmatig trainingen in Testautomatisering.

Ik zou nog langer door kunnen gaan maar ik houd het nu op deze 14 sprekers. Ik heb ze niet allemaal zelf horen spreken en ken zelf natuurlijk niet alle goede sprekers. Mocht jij een spreker kunnen aanraden die ook in dit lijstje thuis hoort, laat dan een reactie achter op dit artikel!

één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *