NieuwsMagazine

De leukste / ergste testervaring van… Samantha van Hutten

Samantha van Hutten ● svanhutten@immune.it
Samantha 2Wat is jouw leukste / ergste testervaring?
Bij elke klant of opdracht doe ik leuke en mindere leuke ervaringen op.  Ik ga deze uitdaging aan: ik wil graag vertellen over mijn ergste testervaring …
Wanneer speelde dit zich af?
Dat was in 2008 en 2009. Ik was ingezet als testmanager bij een grote financiële instelling.
Kan je ons meer vertellen over deze ervaring?
De werkgever waarvoor ik destijds werkte, had bij deze klant een volledig ontwikkel- en testteam ingezet. Het ontwikkelteam ontwikkelde voor nieuwe projecten, maar verzorgde ook het beheer voor de bestaande applicaties. Het testteam testte zowel de nieuwbouw als het onderhoud (regulier en adaptief).  Mijn testteam bestond uit acht testers ter plaatste bij de klant en een team van tien man in India. Mijn taak was (buiten de aansturing van het team) om de gestelde releasedata voor de nieuwbouw te halen, maar ook om elke onderhoudsrelease zo veel mogelijk changes ‘live’ te zetten.  De grootte van het team en de offshore situatie waren een uitdaging op zich. Maar de grootste uitdaging lag in het feit dat de klant helemaal niet meer tevreden was met de dienstverlening van mijn werkgever en dat ze, gedwongen door bezuinigingen, overwoog zowel het ontwikkelteam als het testteam te laten gaan en het allemaal zelf te gaan doen.
Ik was nog maar net ingezet..  In zeer korte tijd heb ik de huidige processen moeten verweven met mijn aanpak of managementstijl. Daarbij moest ik het team leren kennen en hun vertrouwen en medewerking winnen. En tot slot moest ik bewijzen aan de klant dat het ook anders en beter kon. Mijn eerste release was een succes! Een overvolle onderhoudsrelease waarbij we 98% van de gewenste inhoud hadden gerealiseerd en met maar één productie-incident de volgende dag. De tweede release (een maand later) was net zo succesvol en bevatte ook nog een stuk nieuwbouw voor de backoffice. Helaas een week na de tweede release viel dan toch de beslissing.  Het test- en ontwikkelteam werden opgeheven en de samenwerking tussen mijn werkgever en de klant werd beëindigd.
Waarom is dit jouw leukste / ergste testervaring?
Ik had heel erg het gevoel dat al mijn inzet voor niets was geweest. Ik heb in een korte tijd veel bereikt, maar het mocht niet meer baten.  Ik denk dat de beslissing bij de klant al genomen was voordat ik aan mijn eerste dag begon. Het voelde als een persoonlijk falen. Terwijl dit absoluut niet zo is, zeker gezien mijn resultaten welke nooit eerder werden behaald. Dit was een politieke aangelegenheid wat speelde op een hoog managementniveau. Daarin was ik van geen betekenis.
Wat heb je ervan geleerd en wat zou je nu anders doen?
Wat ik heb geleerd is om dit soort zaken niet persoonlijk aan te trekken. Het ligt niet aan mij of mijn resultaten. Wat ik anders zou doen? Helemaal niets! Ik ben enthousiast en ik ga er voor. Altijd. Dus de volgende keer ook. Ook al is het dan maar voor even.  Inzet is  nooit voor niets geweest 😉
Aan wie geef je deze rubriek door?
Het stokje geef ik door aan Pieter Withaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *