NieuwsMagazine

De leukste/ ergste testervaring van Vincent Grobben

Auteur:  Vincent Grobben ● vincent.grobben@TestAssist.com
Redactie: Lisa Gelijns ● lisa.gelijns@mail.com

Waar mijn voorganger in de val was gelopen om dit stukje te schrijven, kostte het hem niet zo veel moeite om mij te overtuigen het stokje over te nemen. Hij wist namelijk erg goed dat ‘nee’ zeggen niet mijn sterkste kant is en dus heb ik het stokje graag overgenomen.
Toch voelt het wel een beetje vreemd om een stukje te schijven oven mijn leukste ´ervaring´ in het testvak. Met mijn 34 lentes jong heb ik het gevoel dat ik pas net kom kijken in dit vak. En hoeveel ervaring kan ik dan hebben opgedaan in die paar jaartjes? Maar uiteraard zal ik mijn uiterste best doen om deze ervaring, hoe kort deze ook is, met jullie te delen.
Wat voor testopdrachten krijg je zoal?
Op mijn huidige opdracht bij de Nationale Politie, zit ik nu bijna drie jaar. Dat is ook meestal de duur van de gemiddelde testopdracht die ik vervul. Als zelfstandige mag ik  mijn handjes dichtknijpen dat ik veel gevraagd wordt voor dit soort grote trajecten. Als Testmanager is het erg leuk om al bij de start van een project aan te schuiven; om gedurende het project samen met het gehele team mee te groeien in volwassenheid. De opdrachten die ik in het verleden heb gedaan zijn bij grote multinationals geweest, in zowel infrastructuur, software, datawarehouse, netwerk als proces testen.
Mijn huidige opdracht spreekt mij erg aan, omdat niet de winst centraal staat, maar de de bijdrage aan de maatschappij.
Aan welke testopdracht heb je goede herinneringen en waarom?
Zoals mijn voorganger ook al aangaf, ik kan mij geen project herinneren waar ik een negatieve ervaring aan heb overgehouden. Alle projecten die ik in het verleden heb gedaan, zijn erg verschillend geweest, waardoor ik erg veel heb mogen zien van de (test)wereld. Ik heb, voordat ik aan mijn huidige uitdaging begon, als test/projectmanager gewerkt voor een bedrijf, waarbij het gehele team verspreid zat over de hele wereld. Mijn werkdag bestond uit conference calls met slimme mensen uit de hele wereld. De grootste uitdaging was altijd om in alle verschillende tijdzones een gaatje te vinden waarbij alle deelnemers wakker waren. Ik heb altijd erg veel plezier als ik met mensen uit verschillende culturen mag samenwerken.
Van welke testervaring heb je veel geleerd en wat heb je geleerd?
De ervaring waarvan ik het meeste heb geleerd is niet zozeer een testervaring te noemen. Ik ben in 2010 gevraagd om leiding te geven aan een Nederlandse vestiging van een buitenlands test bedrijf waar ik op dat moment werkzaam was. Hierbij heb ik eigenlijk alle facetten van het runnen van je eigen bedrijf mogen meemaken. Dit is een erg leerzame ervaring geweest waarbij ik vooral veel kennis heb opgedaan door vallen en weer opstaan. Ik heb in deze tijd veel over mijzelf geleerd, welke dingen ik wel leuk vind en waar ik goed in ben, en welke zaken mij minder goed liggen. Tijdens deze periode heb ik bijvoorbeeld geleerd hoe je je boekhouding niet moet doen, hoe je toch af en toe moet vragen hoe het met de kinderen van je personeel gaat, hoe je de klant moet verkopen wat hij nodig heeft en niet waar jij graag vanaf wilt, dat er toch echt maar 24 uur in een dag passen, maar vooral dat je ervoor moet zorgen dat je plezier hebt in wat je doet!
Ik geef het stokje door aan Menno van den Berg.
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *