NieuwsMagazine

De leukste / ergste testervaring van Thomas de Laet

Auteur: Thomas de Laet ● Thomas.de.Laet@philips.com
Thomas de LaetWat is jouw leukste / ergste testervaring?
Mijn leukste testervaring heb ik opgedaan bij een User Acceptance Test (UAT). Als functioneel beheerder moest er, samen met een projectteam, een nieuwe applicatie voor het beheren van grootboekmutaties uitgerold en in beheer genomen worden. Wat begon als een relatief kleine uitrol werd als snel een toolproject op zichzelf, het bleek namelijk dat de requirements niet helemaal aansloten op de wensen van de gebruikers.
Na een periode van ontwikkelen en testen wilden we een brede groep gebruikers betrekken bij acceptatietesten van de applicatie. Alles liep op rolletjes en met veel plezier gingen we van start met de UAT, maar toen werd de ene cruciale fout na de andere gevonden door de (eind)gebruikers, een momentje waarop ik het vrij warm kreeg. Immers, je wilt dat het een first time right succes wordt. Na een korte onderbreking en een analyse bleek het een simpel te verhelpen issue en met het projectteam konden we met een kleine aanpassing de UAT alsnog van start laten gaan. Alle aanpassingen aan het tool konden worden bekeken en met veel lof over de kwaliteit werd de UAT afgesloten. Door de gezamenlijke inzet konden we van de UAT een echte afsluiting maken van het project.
Wanneer speelde dit zich af?
In 2008.
Kan je ons meer vertellen over deze ervaring?
De UAT hadden we voorbereid met een plan en doorgesproken met het projectteam. We zijn daarbij ingegaan op de mogelijk zaken die fout konden gaan. De relevante scenario’s zijn doorgesproken. Het probleem waar we tegenaan zijn gelopen paste niet in de scenario’s, maar het scenariodenken heeft ons wel geholpen bij het oplossen van het uiteindelijke probleem.
Waarom is dit jouw leukste / ergste testervaring?
De maanden van voorbereiding, de succesvolle UAT en de samenwerking met het projectteam maakten dit een erg leuke ervaring waarbij testen een grote rol heeft gespeeld. Dit was tevens ook mijn eerste echte ervaring met het testvak.
Wat heb je ervan geleerd en wat zou je nu anders doen?
De learning die ik hieruit heb gehaald, is het belang om zaken goed te organiseren, of dit nu gaat over testen, projectmanagement of het ontwikkelen van een tool.
Aan wie geef je deze rubriek door?
Het stokje geef ik door aan Jurian van de Laar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *