NieuwsMagazine

De beste/slechtste testervaring van Ton Stijnman

Redactie: Henk Johan Kwakkel

Auteur: Ton Stijnman

Wat houdt jou tegenwoordig bezig?

Zo kort voor mijn vertrek uit het arbeidzame leven wil ik jullie toch mee laten delen in de uitersten die mij in mijn loopbaan als tester overkomen zijn. Ik moest even diep nadenken welke vervelende ervaringen mij overkomen zijn, want in het algemeen heb ik in al mijn opdrachten prettig kunnen werken. In feite kon ik me maar één onprettige ervaring herinneren en dat is dan vanzelfsprekend meteen de meest vervelende. Direct daaraan verbonden was trouwens mijn leukste ervaring…

Wat is je slechtste ervaring?

Zo’n twaalf jaar geleden deed ik als tester voor een overheidsinstantie een testproject, waarna ik doorrolde in een ander project. Daarin waren we met drie testers: de meewerkend teamleider, zijn collega, beiden vrij jong, en ik, zei de gek, vrij oud.  Ook in testaanpak verschilden we nogal: zij waren voorstander van testsituaties maken op basis van Error Guessing en ik was meer van het gestructureerde testen. Het moge duidelijk zijn dat ik daardoor het tempo van de ‘jonge honden’ niet kon bijhouden. Na enkele discussies over het verschil in aanpak, kwaliteit en tempo heeft mijn teamleider mij uit het project gegooid.

Dat viel op z’n zachtst gezegd nogal rauw op mijn dak. Ik heb in de voorgaande dertig jaar detachering best wel eens verschil van mening gehad met de opdrachtgever over hoe goed ‘goed’ moest zijn, maar daar kwamen we altijd wel uit. Het was de eerste keer (en ook de laatste) ooit dat ik uit een project was gezet. Nou ja, weet ik ook eens hoe dát aanvoelt…

Wat is je leukste ervaring?

De leukste ervaring had ik zo’n half jaar later en daar hoefde ik zelf niet eens voor te testen. Ik hoorde via via over het verdere verloop van het betreffende project. De software bleek na het testen nog veel te veel fouten te bevatten. Met andere woorden, het testwerk had niet de door de opdrachtgever verwachte kwaliteit. Vandaar dat de twee concullega-testers er op een gegeven moment zelf ook uitgetrapt waren. Het deed mij zeer veel genoegen om achteraf bevestigd te zien dat mijn visie op kwaliteit toch niet zo verkeerd was. En: leedvermaak is het grootste vermaak!

Vriendelijke groeten en succes met het testen!

2 reacties

  1. Hé Ton, leuk een berichtje van je te zien. Ik vermoedde al dat je carrière binnenkort omgezet zou worden naar een leuk privébestaan. We hebben samen bij CTB gewerkt aan o.a. testautomatisering, wat toen een zachte dood is gestorven omdat het materiaal veel te complex bleek voor automatisering, maar we beginnen nu opnieuw. En als het om testaanpak gaat, ga ik nog steeds met je mee: ook ik blijf de structurele aanpak prefereren boven alle guessing methodieken. Veel plezier met je pensioen en erg leuk om met je samengewerkt te hebben!
    Groeten, Han

    • Hallo Han, Natuurlijk weet ik dat nog. Erg naar mijn zin gehad bij CTB. Omdat ik al enige tijd geleden bedankt heb voor Testnet zie ik nu pas je bericht. Nog veel succes met je loopbaan!
      Vriendelijke groet, Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *